dissabte, 4 de juny del 2011

VINE AL MERCAT, REINA / COME TO THE MARKET, QUEEN

El dissabte és dia de mercat a Brooklyn, i nosaltres intentem anar-hi aprofitant el bon temps, passegem una estona i comprem una mica per la setmana. Aquesta activitat setmanal em recorda quan era petit i la meva mare, fes fred o calor, fos hivern o estiu ... agafava el cabàs i em dèia: nen anem cap al mercat de Vic ... això volia dir caminar cap a la parada del Bus a Manlleu i anar cap a Vic a passar el matí i comprar verdures, fruites i també roba o estris per la cuina ... jo m'ho passava bé, per mi era una petita excursió amb la mama i la meva germana Imma i en tinc bons records. Per cert, pels que no el coneixeu us recomano molt el mercat de dissabte a Vic, és ben espectacular.

Per suposat que el mercat de Brooklyn no té res a veure amb el de Vic, aquí és molt més petit i no hi ha tantes parades, però per no deixar de ser originals, els newyorkers també són especials a l'hora de muntar paradetes. La nostra sessió de "vine al mercat reina" té com objectiu principal comprar al petit mercat de productes ecològics a la Grand Army Plaza, just davant del Prospect Park i de la Biblioteca de Brooklyn. El mercat en sí el formen una vintena de parades on principalment venen fruita i verdura de temporada (sense pesticides), pa i pastetes (sense conservants ni colorants), sucs de poma (naturalissíssims i recent expremuts), plantes i arbustos (ben florits i sense pungó), carn congelada (sense antibiòtics ni asteroides) i peix (acabat de pescar a l'Atlàntic). La paradeta que té més èxit és la del peix, nosaltres ja en som clients i sempre intentem comprar calamars per fer arrosset a casa ... i us asseguro que no sé si són orgànics, ecològics o els han pescat davant de Fukujima i ens enganyen, però m'és ben igual ... són deliciosos!

L'originalitat del món del mercat al nostre barri comença quan aprofitant el de la Grand Army Plaza i el moviment de gent pel carrer amunt i avall, molts veïns munten paradetes davant de casa seva per vendre qualsevol cosa que us pugui venir al cap i es converteixen en botiguers provisionals. Bé, paradetes potser és un concepte massa ambiciós ... normalment pengen els productes a les baranes dels jardins, posen un llençol vell al terra o caixes de cartró per exposar les "joies" que pretenen vendre. Dic "joies" perquè la majoria són trastos que a casa nostra no gosaríem ni regalar al nostre pitjor enemic, ni per supost cobrar cap euro, anirien directes al contenidor, però a Brooklyn són molt ecològics i cal reaprofitar-ho tot ... no us podeu ni imaginar el que venen: joguines velles, sabates i roba usada-usada de la de tirar, discos i llibres dels 70 o més antics, làmpares, bisuteria de l'àvia (sense l'àvia), televisors i cassets dels 80, gots "sueltos", gerros, bolsos, quadres de paisatges clàssis o pintures psicodèliques ... i aquesta mena de mercat del trasto el munten cada dissabte els nostres glamurosos veïns "treintañeros" super-trendy, mestresses de casa sortides d'una peli del Woody Allen o matrimonis vellets dels del barri de tota la vida i passen el dissabte exposant els seus productes durant tot el dia al carrer esperant que algú els compri alguna cosa ... i el més increible és que us juro que hem vist gent comprant.

Amb en Pere diem que potser caldria aturar-nos algun dissabte en aquestes paradetes perquè podríem trobar alguna "joia" de veritat ... però ens fa una mica de mandra. El que si és digne d'admiració és la capacitat que tenen els newyorkers per fer negoci, aprofitant el canvi de temporada o de decoració o de casa ...  el que els sobra ho venen, algú altre ho aprofita i tots contents ... nosaltres no acabem d'entendre el negoci, però no podem deixar de mirar de reüll quan passem per davant d'aquestes paradetes casolanes ... i qui sap, potser els souvenirs que portem quan tornem a Barcelona els comprem aquí ... originals ho són ... i vintage també, i això es porta molt, no??