diumenge, 22 de maig del 2011

PETITES JOIES

Viure una temporadeta a New York té molts avantatges, però una de les millors és descobrir aspectes de la ciutat que mai aconseguiríem conèixer si vinguéssim una o dues setmanes de vacances. Com és lògic, quan estàs de visita per un període curt en una ciutat, sigui quina sigui, visites el més conegut, en el cas de NY et mous per Manhattan a l'Empire State, el Central Park, la 5a Avinguda, el MOMA, el Metropolitan, el SoHo, Greenwich Village, Chinatown ... i vas d'excursió a l'Estatua de la Llibertat i al Pont de Brooklyn. En les tres setmanes que portem a la ciutat dels gratacels hem descobert algunes petites joies que ens han agradat moltíssim i que recomano a qualsevol nou visitant de New York.

A NY tenen gran facilitat per reconvertir barris o espais degradats en zones de moda, reinventant-se i transformant-se completament. Es va fer fa uns anys en barris que avui són coneguts per a tothom: SoHo, Tribeca, Greenwich Village ... i actualment s'ha fet en altres com Meat Market i Lower East Side. El primer era l'antic mercat de la carn de Manhattan, per tant estèticament és una barreja dels darreres de la Boqueria, zones del Poble Nou i Mercabarna en vell, amb una via de metro en superfície que l'atravessa en direcció nord i que es diu High Line. Per art de màgia, han transformat la via del tren en un jardí i per on corrien els atrotinats vagons del metro newyorker, ara hi ha plantes autòctones, bancs, taules i cadires a l'estil francès i sobretot, molta gent super trendy. A sota, en els antics magatzems ara hi ha restaurants de luxe i botigues de dissenyadors internacionals, amb preus altíssims i clients de bon nivell adquisitiu ... un miracle ...

Però no és l'únic, el segon exemple, el Lower East Side és el més recent i pels newyorkers, la zona de moda a Manhattan ... és una barri barreja de Raval i Gràcia de Barcelona, el canvi encara no està acabat i sobreviuen botigues de productes d'imitació, regentats per xinos, amb restaurants i bars moderníssims envoltats de botigues on la camisa més barata costa 150 dòlars. La roba en aquesta zona no és de grans dissenyadors com el Meat Market, és roba exclusiva però de dissenyadors emergents i d'algunes marques cares com Fred Perry ... tothom és gafapasta, estilós i amb looks a l'última.

Paral·lelament com a barri modern i actiu, fan activitats molt originals, ahir van organitzar una desfilada al carrer, van tallar una petita zona i sobre quatre tarimes unides per alfombres de color vermell anaven desfilant models amb els dissenys de les botigues de la zona ... models joves, professionals i al més pur estil NY ... res a veure amb les desfilades del Carrefour o els centres comercials que fan al nostre país amb "miss" de segona categoria i famosillos de "mercadillo" ... i no cal dir-ho que ens va encantar, per un moment ens vam sentir fotògrafs de Vogue o de Elle.

Parlant de fotografia, ens va agradar molt l'International Center of Photografy del 43 St amb l'Avinguda de les Amèriques. És un museu petit, assequible i amb una exposició molt recomenable, la de fotos d'Elliot Erwit, fotògraf de 82 anys que ha fet treballs tant famosos com les del funeral del Kennedy, les de Marilyn Monroe en la seva última película l'any 62 o de la famosa escena de la faldilla blanca alçada pel vent del metro de New York i retrats de moltes estrelles de Hollywood, com Grace Kelly. El millor va ser veure al Sr. Erwit en directe, ja que just el divendres signava llibres i fotografies a tothom que volgués ... Nosaltres ens vam fer els interessants i no vam fer cua ni li vam demanar cap autògraf (el catàleg pesava un "colló") ... ens vam veure la copa de Chardonnay blanc que ens van oferir i vam mirar l'espectacle tranquilament.

Suposo que anirem descobrint nous racons originals de la ciutat ... i no patiu, aquí estarem nosaltres per explicar-ho!